Sta ons toe even uit te leggen hoe je begint aan het grootste Zelda-avontuur ooit begint. The Legend Of Zelda: Breath Of The Wild is en blijft een van de knapste adventure games die Nintendo ooit uit zijn mouw schudde. Maakt niet uit of je het op Switch of Wii U speelt, de enorme open wereld zorgt voor een lichtjes andere ervaring dan wat je gewend was uit eerdere Zelda games.
Om je wat voorsprong te geven fluisteren we je negen tips in voor de eerste, euh, tien uur van het spel. Want een goed begin is het halve werk.
1. Wissel je wapens af
Je wapenarsenaal is netjes opgedeeld in handwapens en bogen, maar schijn bedriegt: dit zijn niet de enige twee categorieën. Elke ‘melee’ wapen heeft een hoop verschillende handigheden, dus je doet er best aan te diversifiëren in je verzameling.
Als je bijvoorbeeld een steen aan diggelen moet meppen waar iets in zit dat je wil, of rotsmonsters op hun donder wil geven, ben je niks met een zwaard. Zorg dus dat je een knuppel hebt of - nog beter - een hamer. Dat zwaard hou je dan maar om Bokoblins op te spiesen.
2. Zoek de schatkist in elke Shrine
Verpreid over Hyrule bevinden zich zo’n honderd Shrines, telkens met een eigen puzzle. Los je de puzzle op, dan krijg je een Spirit Orb cadeau, maar da’s niet het hele verhaal. Elke Shrine heeft ook een verborgen schatkist met lekkers: een speciaal wapen, een zeldzaam kledingstuk of een edelsteen die je voor een hoop Rupees kan verpatsen. Zorg ervoor dat je geen schatkisten over het hoofd ziet, maar let op: je moet vaak een extra puzzle oplossen om de inhoud ervan te ontgrendelen. Als je niet zeker bent of je de schatkist van een bepaalde Shrine al gevonden hebt, kun je gewoon op de kaart kijken. Als je hem al opgegraven hebt, staat er een klein schatkisticoontje naast de naam van de Shrine te blinken.
3. Strooi met Spirit Orbs om je stats te boosten
Speaking of the Spirit Orbs, vergeet niet die regelmatig te cashen. Zodra je vier Spirit Orbs hebt verzameld, kun je ze gebruiken om je krachten op te krikken. Je loopt gewoon naar een standbeeld van de godin en prevelt een gebedje op je knieën. De godin laat je dan kiezen of je je Orbs inruilt voor een extra hart op je health bar of voor extra stamina. Trouwens, de standbeelden staan niet op je kaart, maar dat los je op door ze zelf te taggen, kwestie dat je volgende keer weet waar naartoe.
4. Leer je weren en bukken
Vijanden op hun doos geven is meer dan naar hen toe rennen en je wapen in hun gezicht rammen. Als je het op die manier aanpakt, word je zelf gemold, zeker met een krachtig wapen waarmee het lastig zwaaien is. Bij softies kun je de aanval blokkeren met je schild (L-knop), maar je moet je kunnen weren en bukken als het menens is.
Houd L ingedrukt om je vijand te viseren en druk op een richting en op X net voor hij uithaalt om in slo-mo weg te komen. Dat geeft je tijd voor een Flurry Rush aanval. Een andere optie is om je schild hoog te houden en A in te drukken, zodat je het wapen van je tegenstander uit de weg flikkert. Ga oefenen aan de Ta'loh Naeg Shrine bij Lantern Lake, waar ze jou de kneepjes van het vak aanleren. (Boven rechts in het tweede gebied dat je ontgrendelt.)
5. Vind een paard
Deze versie van Hyrule is echt enorm uitgestrekt en met voorsprong de grootste van alle Zelda games. Te voet is het plezant reizen, maar als je wat kilometers wil overbruggen, kun je best een paard zoeken. Drie dingen die je moet doen om er één te vangen: als je er een spot, buk je dan (rechts indrukken in de linkse console) en wandel er traag naartoe. Als je dicht genoeg bent, druk je A om het te bestijgen. Begin ook maar al op L te drukken om dat wild bokkende beest te kalmeren en te temmen. Juuuuu!
6. Gebruik Amiibo als je hulp nodig hebt
Breath Of The Wild kan een lastig spel zijn, in het bijzonder in de vroege uurtjes, wanneer je amper een paar harten over hebt en je stamina op een laag pitje staat. Maar er is ook goed nieuws, want je kunt je amiibo één keer per dag inschakelen om te helpen. Die Amiibo verdien je in het begin van het spel voor je Sheikah Slate. Richt hem naar de grond en plaats hem op je controller zodat je hem om hulp kunt vragen.
Amiibo’s uit Zelda games (Link Smash Bros, Wind Waker Zelda, Sheik...) leveren je voedsel en een schatkist op waar weleens een krachtig wapen in kan zitten. Maar zelfs met de Splatoon of Animal Crossing Amiibo’s kun je wat extra calorieën scoren.
7. Spaar je rauwe voedsel
Overal waar je gaat, stikt het van de appels en de champignons. Mocht je zin hebben in een stuk vlees, hoef je maar een voorbij huppelend stuk wild neer te sabelen, al hou je die laatste best achter de hand voor als je gezondheid achteruit gaat. Bewaar je rosbief dus tot je aan een Bokoblinkamp komt, kook er een lekker potje van en pluk de vruchten van de extra power die je naar binnen speelt.
Je kunt je stuk vlees gewoon bakken en klaar, of je kunt verschillende ingrediënten combineren voor nog meer weldadige krachten. Je hartjes zijn dan weer helemaal aangevuld en zelfs je stamina gaat erop vooruit. Je bent zelfs beter bestand tegen extreme koude of hitte.
8. Neem je tijd om te klimmen en te zwemmen
Zowat alles wat je doet, vergt stamina. Maar als je niet oplet bij het zwemmen of klimmen, kun je gewoon doodvallen van uitputting. Natuurlijk kan je op X duwen voor een kleine stamina boost, maar daar wacht je beter mee tot je zeker weet dat je bijna aan het eind van je tocht bent. Toegegeven, die boosts vreten aan je uithoudingsvermogen, maar uiteindelijk komt dat je beter uit dan aan een slakkentempo te vorderen.
9. Maak je klaar voor elke tocht
Niet elk uitje wordt een vrolijk wandelingetje van de ene vlakte naar de andere. Je zal hoog moeten klimmen, door krochten moeten kruipen en je door behoorlijke nare omstandigheden moeten werken. Link is best een potige kerel, maar zelfs hij is niet 100% immuun voor de elementen. Zorg dus dat je voorbereid bent. Sommige soorten voedsel en kleding hebben bijzondere eigenschappen. Om te klimmen draag je iets dat je snelheid kan boosten en neem je voedsel mee dat je stamina op peil houdt. Ga je de bergen in, pak je dan in in warme kleding en sla warm voedsel in, waardoor je het langer kan uithouden in de kou.