© Richard Ström/Red Bull Content Pool
Hurdels
Mondo vs Karsten: Wie is het snelst op de 100 meter?
Kan de Noorse krachtpatser Karsten Warholm de Zweedse koning van het polsstokspringen Armand Duplantis verslaan? Deze race zou wel eens op milliseconden kunnen neerkomen...
De twee atletieksterren Armand 'Mondo' Duplantis en Karsten Warholm hebben veel gemeenschappelijk. Ze hebben allebei al zo'n beetje alles gewonnen wat er te winnen valt - de Olympische Spelen én wereldkampioenschappen - en zijn allebei houder van het huidige wereldrecord in hun sport: de Zweeds-Amerikaanse polsstokhoogspringer Armand Duplantis legde de lat hoger met een sprong van 6,26 meter in augustus. De Noorse 400m horden specialist Karsten Warholm vestigde het wereldrecord op de 400m met zijn 45,94s in Tokio in 2021.
Mondo en Karsten hebben één ding gemeen: een meedogenloze hekel aan verliezen
Dus, als de een de ander uitdaagt voor een 100 meter sprint, weet je dat er veel op het spel staat. Maar wie kan er eigenlijk winnen in een discipline waarin geen van beiden meedoet? We zetten hun sterke en zwakke punten op een rijtje in de aanloop naar de grote krachtmeting op 4 september...
De wedstrijd wordt georganiseerd door PUMA en Weltklasse Zürich en live uitgezonden op Red Bull TV.
Duplantis verslaat Warholm in de 100m sprint
Regerend wereldrecordhouder 400 meter horden Karsten Warholm en negenvoudig recordhouder polsstokhoogspringen Mondo Duplantis namen het tegen elkaar op in de langverwachte 100 meter sprint.
01
Wie heeft de 100 meter sprint battle bedacht?
Wat begon als een beetje vriendschappelijk gekibbel is uitgegroeid tot een spektakel waar de hele wereld met spanning naar zal kijken. Het begon allemaal tijdens een training op de Monaco Diamond League in 2023 toen Duplantis Warholm uitdaagde voor een sprint.
“Hij zei dat ik er snel uitzag en ik had zoiets van 'Let's race',” zegt Duplantis. Warholm ging de uitdaging aan nadat Duplantis beweerde dat hij kon winnen. “Ik moest gewoon accepteren,” legt de Noor uit.
Hij zei dat ik er snel uitzag. Ik dacht: 'Let's race!'
Hoe verschilt de 100 meter van wat ze normaal doen?
Beide atleten rennen en springen als beroep, maar een 100 meter sprint is een heel ander verhaal: Duplantis moet uithoudingsvermogen vinden om meer dan twee keer zijn gebruikelijke afstand te rennen en Warholm moet veel sneller dan normaal op topsnelheid zien te komen komen.
02
Karsten Warholms grootste troeven: “Mondo, kijk uit!”
De 400 meter horden is een van de zwaarste afstanden die er is. En Warholm is er de absolute top in. Hij won het wereldkampioenschap drie keer en heeft een gouden olympische medaille in Tokio en een zilveren medaille in Parijs gehaald.
Er zijn veel dingen die in het voordeel van Warholm spelen in deze sprint: Warholm heeft een seizoenrecord van 46,70 seconden op de 400 meter horden. Het uithoudingsvermogen voor de 100 meter is dus geen probleem. Hij is een expert in het gebruik van startblokken en is gewend aan het wedstrijdformaat van een kanon dat afgaat, waardoor je precies op het juiste moment moet gaan.
Zijn versnellingsvermogen zou echter een zwak punt kunnen zijn. Hij is gewend aan topsnelheden die vier keer zo lang duren. Kan hij de gewoonte om kracht te sparen doorbreken en er vanaf de start vol voor gaan?
Wordt dit Karstens geheime voordeel?
Karsten schat zijn kansen in: “Ik denk dat zowel de blokstart als mijn topsnelheid mijn grootste troeven zullen zijn tegen Mondo.” Hij denkt dat Duplantis zijn sprintkwaliteiten onderschat. “Mondo, je moet voor me oppassen want ik ga snel zijn.”
Mijn topsnelheid zal een van mijn grootste troeven zijn tegen Mondo.
Onderschatting of niet, Mondo weet dat hij het tegen een reus moet opnemen: “Ik denk dat Karsten een killer is. Hij is een waanzinnig competitiebeest."
03
Hoe kan Mondo winnen?
Mondo Duplantis is de beste polsstokhoogspringer aller tijden. Sinds 2020 heeft hij tien keer het wereldrecord verbroken, twee Olympische gouden medailles gewonnen en twee wereldkampioenschappen. Maar wat heeft polsstokhoogspringen met hardlopen te maken? Heel veel, eigenlijk. Hoe sneller je versnelt op de startbaan, hoe meer opwaartse energie je kunt produceren zodra je de polsstok neerzet en je omdraait.
Een van Duplantis' sterkste punten als atleet is zijn topsnelheid en zijn acceleratievermogen. Met topsnelheden van 10,3 mijl per seconde rent hij sneller dan elke andere polsstokhoogspringer ooit. Hij is gewend om over korte afstanden te racen, wat betekent dat hij die snelheid ook heel snel kan bereiken. Duplantis schat z'n kansen goed in: “Ik denk dat er zeker een mogelijkheid is dat ik Warholm in de eerste 50 meter kan pakken."
Mondo traint meer dan één keer per week als een sprinter
Een ander voordeel voor Duplantis is dat hij meerdere keren per week traint als een sprinter: “Ik doe zeker meer sprinttraining dan mensen weten. Verrassing! Ik zou Warholm nooit hebben uitgedaagd voor een wedstrijd als ik niet dacht dat ik kon winnen.”
Ik zou Warholm nooit hebben uitgedaagd voor een race als ik niet dacht dat ik kon winnen.
Maar omdat de baan van Duplantis doorgaans ongeveer 40 meter lang is, moet hij nu zijn uithoudingsvermogen vinden om zijn topsnelheid twee keer zo lang vol te houden dan normaal. Bovendien is hij niet erg vertrouwd met blok- en pistoolstarten. Toch zou hij kunnen verrassen.
Warholm weet dat Duplantis een bedreiging is: “Ik denk dat Mondo's sterke punt zijn versnelling zal zijn, vooral in de eerste 40-50 meter.” Hij voegt eraan toe: “Mondo is een goede vriend. Hij heeft zijn sport naar nieuwe hoogten getild, veel medailles gewonnen, records gebroken en ik heb echt respect voor hem.”
04
Wie wint: Mondo of Karsten?
De rekensom is vrij eenvoudig. De conclusie is lastiger.
Warholm loopt 400m horden in 46,70 seconden. In theorie zou hij de 100 meter dus in 11,67 seconden lopen. De laatste keer dat hij een 100 meter liep was in 2017 en toen klokte hij 10,49 seconden.
Duplantis daarentegen kan snelheden van 10,3 mijl per seconde halen op de 40 meter lange baan. Als hij erin slaagt om nog eens 60 meter rond die snelheid te blijven, zal zijn tijd dicht bij die van Warholm komen. Zijn laatste geregistreerde 100-meterrace was in 2018, tijdens zijn laatste jaar op de middelbare school. Hij zette daar toen 10,57 seconden neer.
Benieuwd om te zien wie de meeste sterke punten en de minste zwakke punten heeft.
Dat Duplantis en Warholm aan elkaar gewaagd zijn, is zeker. Beide atleten zouden de ander technisch kunnen verslaan. Het zijn snelle sprinters en atleten met een sterke mentale wilskracht. Beiden haten verliezen. Beide willen winnen. De kans is groot dat deze race op milliseconden neerkomt. Zoals Warholm het zegt: “De dreiging is reëel. Benieuwd om te zien wie de meeste sterke punten en de minste zwakke punten heeft.”
Onderdeel van dit verhaal