Felix Baumgartner of Austria seen in Lucerne, Switzerland on August 16, 2022.
© Mihai Stetcu
Skydiving

De belangrijkste cijfers achter Felix Baumgartners iconische ruimtesprong

De belangrijkste cijfers - en de verhalen erachter - van Red Bull Stratos, de vrije val vanuit de ruimte die 10 jaar geleden miljoenen mensen op het puntje van hun stoel bracht.
Geschreven door Matt Majendie
4 minuten lezenPublished on
Waar was jij op 14 oktober 2012? Exact tien jaar geleden keken miljoenen mensen hoe Felix Baumgartner in een kleine capsule tot aan de rand van de ruimte steeg, 39 kilometer boven het aardoppervlak. Om dan met een record brekende 1.357,64 kilometer per uur naar beneden te duiken... Alle andere verbazingwekkende statistieken vind je hieronder!

1 min

Space Jump

Met nooit eerder vertoonde beelden herdenken we de legendarische sprong van Felix Baumgartner in Red Bull Stratos.

Engels +1

-72

Het ruimtepak van Felix Baumgartner moest bestand zijn tegen temperaturen tot -72 °C. Het werd gemaakt door de David Clark Company. Met zijn verrassend compacte vorm heeft het een rol gespeeld bij het ontwerpen van de pakken voor heel wat luchtmachtpiloten en astronauten.
Baumgartner: "Door de druk te verminderen, ben je veel beweeglijker. Elke legerpiloot met een pak als dit stelt het op prijs als alles een beetje dunner wordt. Dat hebben we dus gedaan. Heel wat lessen uit onze skydive uit de stratosfeer werden achteraf toegepast op het leger."

1

Het doel was om als eerste mens te reizen met Mach 1, de snelheid van het geluid dus, maar dan zonder vliegtuig. Het kostte Felix slechts 34 seconden om supersonisch te gaan, en hij bereikte een topsnelheid van 1.358 km/u. Terugkijkend zegt hij: "Ik wilde de eerste mens zijn buiten een vliegtuig die de geluidsbarrière doorbrak."

5

Baumgartner was slechts vijf jaar oud toen hij een tekening maakte waarin hij aan een parachute hing. Het bleek een profetisch werkje te zijn. Zijn moeder liet het hem voor het eerst een jaar na Red Bull Stratos zien. “Op vijfjarige leeftijd denk je er niet eens aan te parachutespringen of records te breken,” blikt hij terug, “maar het lijkt erop dat er ergens in mij al een zaadje was plant. Als je naar die tekening kijkt en weet dat het 40 jaar later ook effectief is gebeurd, dans is dat best wel indrukwekkend.”

8

Het aantal uren dat hij met gesloten vizier moest doorbrengen, een psychologisch obstakel dat een punt had kunnen zetten achter het hele project. “Het werd op een gegeven moment een nachtmerrie omdat ik van binnen angstig begon te worden, claustrofobisch. Ik zag het pak elke keer als mijn ergste vijand. Het is moeilijk om in een helm als deze te ademen. Het is bijna alsof je door een kussen ademt.”

9

Het aantal minuten dat hij nodig had om vanuit zijn capsule terug de aarde te bereiken, waarvan de helft in vrije val. In zijn ruimtepak dat onder druk stond had hij voor 20 minuten zuurstof, waardoor hij voldoende tijd had in de drukloze cabine voor het opstijgen en voor de vlucht zelf.

14

De dag in oktober 2012 dat hij de historische sprong maakte. Hij was zo zenuwachtig dat hij de hele nacht nauwelijks een oog dicht heeft gedaan. Om 2 uur 's nachts stond hij op om zich voor te bereiden op de expeditie. Na de adrenaline en euforie van de sprong zag hij de volgende ochtend zelfs de zonsopgang.

16

De leeftijd waarop zijn trip vanuit de ruimte echt begon. Het was toen dat hij voor het eerst een parachute omgespte en uit een vliegtuig sprong, wat op zijn beurt leidde tot zijn BASE-springcarrière en vervolgens de Red Bull Stratos-expeditie. “Het toonde aan dat een skydiver uit een gewoon gezin kan komen: mijn moeder groeide op op een boerderij, met 15 broers en zussen. Mijn vader is timmerman en op mijn zestiende heb ik een parachute aangedaan.”
Felix Baumgartner voert enkele safety checks uit voor zijn vlucht

Felix Baumgartner voert enkele safety checks uit voor zijn vlucht

© Jorg Mitter/Red Bull Content Pool

33

De ballon die hem naar de ruimte bracht was gigantisch, even groot als 33 voetbalvelden en twee keer zo hoog als de Saturn V-raket die ze gebruikten voor de Apollo-missies naar de maan. Het zeil was 10 keer dunner dan een boterhamzakje, maar gevuld met helium woog het 1.682 kg, goed voor een totaal volume van zo’n 835.000 kubieke meter. De eerste 3.000 voet (914 m) van de vlucht waren kritiek. In totaal waren er 18 tot 20 mensen nodig om de ballon heel voorzichtig te verplaatsen om schade te voorkomen.

39,969.4

De hoogte in meter van waaruit hij terug naar de aarde viel. Door de broosheid van de ballon moesten ze onder de 40.000 meter blijven. Zoals Baumgartner zich herinnerde: "De ballon scheurde bijna. Daarom moesten we een beetje zakken."

63,000

De hoogte, in voet, van de Armstrong-lijn waar het bloed begint te koken zonder drukpak. Hij begon zijn vlucht dubbel zo hoog. Vanaf 62,000 voet (19.000m), toen hij in dikkere lucht terechtkwam kon hij van de ervaring genieten. Hij herinnert zich: “Het was eigenlijk het eerste moment waarop ik tijd had om te genieten van de schoonheid van de natuur.”

Onderdeel van dit verhaal

Felix Baumgartner

Felix Baumgartner will forever be the man who fell from space – indelibly linked with the moment when he jumped from a capsule nearly 40km above the New Mexico desert and the world held its breath.

AustriaAustria

Space Jump

Red Bull Stratos blijft tot de verbeelding spreken. In Space Jump blikt Felix Baumgartner terug op zijn legendarische ruimtemissie. En hoe hij als eerste ooit in vrije val door de geluidsmuur brak!

48 min